Column: Extra Houtversiering
Door Willem Brand
Is het een protest, een hulpactie, een pr-stunt? Wie regelmatig over de Dreef en door de Kleine Hout loopt, zag er steeds meer opduiken. Houten met de handbeschilderde vogelhuisjes dus. Je oog valt erop. Hé, dit stond er niet eerder. En je vraagt je af, net als met alle buitenkunst eigenlijk: hebben we hierom gevraagd?
Degene die de vogelhuisjes in het openbaar heeft neergezet – ze staan op een houten poot in de aarde – heeft er blijkbaar lol in en hoopt dat anderen dat ook hebben. De eerste twee staan vlakbij de nieuwe oversteek over het Frederikspark (geen zebrapad meer, dus opletten!) bij het eerste kunstobject getiteld ‘Lumbertube’ van de beeldengalerij op de Dreef. Verderop pronkt een drietal voor de betonnen sokkel van het beeld ‘Een nieuwe succesvolle dag’ van Guillaume Bijl. U weet wel, de zakenman die een handstand maakt met naast zich zijn aktentas. Een eenzaam exemplaar staat bij het groenrode fabrieksachtige beeld ‘Girozoom Inc’.
Persoonlijke beoordeling
Op het Vlooienveld staat er ook nog eentje dichtbij ‘In Awe’ (In bewondering, kijkend naar de Aarde). En wie verder de Kleine Hout in wandelt, komt er eerst vier tegen vlak na theehuis De Haarlemmerhout tegenover het beeld ‘Giant Centaur Girl’ en nog een stel bij het Hildebrandmonument. Je vraagt je dan allang af waarom al die beelden in de buitenruimte een Engelse titel moeten hebben. Is dat vanwege de globalisering? En waarom moeten kunstwerken eigenlijk een naam hebben? Is er dan nog wel ruimte voor een persoonlijke beoordeling?
Kunstproject van Rebup!
“Op Dreef met Zocher” Wie was Zocher? Iedereen kent de Haarlemmer Hout maar wie heeft dat ooit allemaal ontworpen en aangelegd? De naam Zocher is een begrip maar voor veel Haarlemmers onbekend. Laat staan bij de jeugd. Zelf kunst maken begint met naar kunst kijken. Wat vinden onze jongeren van de beelden op de Haarlemse Dreef en in ons wandelbos de Haarlemmer Hout? Samen met de pubers van cultuurhuis Rebup onder begeleiding van de kunstenaars Bossmann en Vegt gingen we aan de wandel. Een aantal keer zijn we langs de beelden gelopen met verschillende groepen jongeren. Volgens de één moest een beeld hufterproef zijn om erin te kunnen klimmen en volgens de ander blijf je gewoon af van een kunstwerp. Uiteindelijk bedachten wij wat nou als de natuur zich zou moeten aanpassen aan de kunstwerken i.p.v. de natuur? Dan krijg je toch echt een ander beeld van de omgeving.
Het werd een samenwerking tussen Rebup en kunstenaar Hans Bossmann. De kinderen kregen allemaal een vogelhuisje om te beschilderen naar inspiratie van het beeld wat zij zelf hadden uitgekozen van de “Beeldengalerij”. De uitgekozen kunstenaars kregen ook een “mailart” envelop met een brief van de kinderen waarin zei schreven over hun gemaakte keuze van het beeld, hun kunstwerk en het project “Op Dreef met Zocher”. Sommige kunstenaars schreven terug. Altijd leuk! De beschilderde vogelhuisjes werden naast de uitgekozen kunstwerken geplaatst. We hebben bewust gekozen voor een anonieme aktie. Dat leverde leuke reakties op. Thot onze verbazing hebben de vogelhuisjes heel lang gestaan. Men kon het blijkbaar waarderen. Uiteindelijk hebben we de kunstwerkjes weer opgehaald en meegegeven aan de kinderen. Missie geslaagd!